Operacija katarakte

KATARAKTA siva mrena, predastavlja zamučenje sočiva koje uzrokuje postepeni gubitak vidne oštrine, povezano je sa starenjenm i nekim bolestima. Praćeno je smanjenjem u oštrini vida i smetnjama u dnevnim aktivnostima kod gledanja TV-a, čitanja, vožnji automobila. Jedini lek je operativno lečenje i danas se sprovodi metodom fakoemulzifikacije sa primarnom ugradnjom veštačkog intraokularnog sočiva, u topikalnoj, kapljičnoj anesteziji, u uslovima ambulantne hirurgije.

Terapija katarakte je isključivo operativna, što znači da ne postoje nikakve kapljice i lekovi koji bi uklonili zamućenja u sočivu. Savremena ultrazvučna hirurgija katarakte tzv. fakoemulzifikacija (PHAKO) sa implantaciojom intraokularnog sočiva (IOL) je uz stručne hirurge i adekvatnu opremu jedna od uspešnih i bezbednih hiruških procedura koja daje izuzetno dobre rezultate. Operacija je potpuno bezbolna, ambulantna metoda i pacijent već 1 sat nakon operacije odlazi u svoj dom.

Operacija katarakte

Procedura uklanjanje katarakte se obavlja u specijalističkoj operacionoj sali pod sterilnim uslovima i traje 20-tak minuta. Posle širenja zenica, operacija se obavlja u lokalnoj i/ili kapljično anesteziji. Pravi se mali rez veličine oko 3 mm na ivici rožnjače kroz koju se ispira predhodno ultrazvučno usitnjeno prirodno sočivo, te se ugrađuje savitljivo intraokularno veštačko sočivo.

Korak 1 – Precizno drobljenje i detaljno “usisavanje” zamućenog sočiva.
Korak 2 – Savitljivo veštačko sočivo se pažljivo postavlja u oko.
Korak 3 – Pozicioniranje veštačkog sočiva i zatvaranje ulaznog otvora bez šava.

Nakon operacije katarakte nije potrebna hospitalizacija, te ubrzo po operaciji možete da idete kući, uz obaveznu pratnju. Operisano oko će biti zavijeno, a postoperativni tretman kapima traje nekoliko nedelja posle intervencije.

Uobičajeno je da se već sutradan primećuje poboljšanje vida, ali za konačan ishod potrebno je nekoliko nedelja. Trebalo bi da možete da vozite i da se vratite poslu u roku nekoliko dana od procedure.

Imajte na pameti, međutim, da, ukoliko imate kataraktu na oba oka, vid će vam biti neuravnotežen u intervalu tretmana između jednog i drugog oka.

 

 

 

Korak 1 – Precizno drobljenje i detaljno “usisavanje” zamućenog sočiva.

Korak 2 – Savitljivo veštačko sočivo se pažljivo postavlja u oko.

Korak 3 – Pozicioniranje veštačkog sočiva i zatvaranje ulaznog otvora bez šava.

Šta treba znati pre operacije katarakte

Svakom pacijentu koji se odluči na operaciju katarakte se preporučuje da disciplinovano poštuje pravila i tako doprinese bržem oporavku. Pre intervencije potrebno je uraditi nekoliko pregleda:

Laboratorijske analize

Analize je potrebno završiti nekoliko dana pre pregleda kod interniste. To podrazumeva biohemijske analize krvi, koje se rade ujutro, pre doručka. Neophodne su:

Kompletna krvna slika
Urea
Kreatinin
Glikemija

Internistički pregled

Pregled sa EKG nalazom nužan je za dozvolu specijaliste za ovu vrstu intervencije. Rezultati internističkog pregleda važe mesec dana.

Pet dana pred zakazanu operaciju ukapaju se antibiotske kapi, četiri puta dnevno u oba oka.

Priprema

Katarakta se danas operiše u dnevnoj bolnici, u lokalnoj anesteziji. Tu se pacijent zadrži dva do tri sata kako bi se dobro pripremio, a sama intervencija traje oko 20 minuta. Obavezan je razgovor sa anesteziologom koji prisustvuje sve vreme operacije katarakte zajedno sa oftalmologom.Pred samu operaciju oko koje se operiše anestezira se kapima i proširi zenica. Tokom intervencije pacijent komunicira sa doktorom, čuje šta se dešava, ali ne oseća nikakav bol. Ukoliko oseti bol tokom operacije, odmah to treba da kaže doktoru.

Na dan operacije

Ukoliko pacijent redovno uzima lekove to treba da učini i na dan kada očekuje intervenciju. Šest sati pre intervencije ne sme jesti niti piti. Ne treba jesti ništa slatko i alkohol izbegavati 24 sata pre operacije. Treba poneto svoje papuče i pidžamu i obezbediti pratnju i prevoz na dan operacije, kao i za sutrašnju kontrolu.

Posle operacije

Svaki pacijent odleži još pola sata, da se odmori, a potom ide kući. Operisano oko mu je prekriveno plastičnom školjkom sa kojom će spavati, zbog zaštite. Školjku skida samo kada stavlja kapi po instrukcijama koje daje doktor. Kod kuće se treba opustiti i odmarati, slobodno se može jesti i gledati televizija. Dan posle operacije dolazi se na prvu kontrolu u zakazano vreme! Normalno je da pacijent posle intervencije oseća blago grebuckanje i nelagodnost u oku. Takođe, može imati zableštanja na izvoru svetlosti i oko može biti blago crveno. Svi ovi simptomi su normalni i postepeno nestaju narednih nekoliko dana, dok se oko sasvim oporavi.

Rezultati operacije zavise i od pacijentove discipline u primeni propisane terapije.

Važno!

Bitno je znati da ne treba:

Dirati ili trljati oči rukama;
Ne dozvoliti da u oko uđe: voda, sapun i šampon u narednih 7 dana;
Ne umivati se narednih 7 dana;
Ne podizati težak teret i ne saginjati se;
Ne kupati se u jezeru, reci ili bazenu u narednih mesec dana;
Izbegavati zadimljene prostorije, gužvu u gradskom prevozu;
Ne šminkati se niti koristiti maskaru narednih mesec dana;
Najvažnija napomena za sve koji operišu kataraktu je da ne trljaju oči

Ordinacija ARGUS
specijalistička ordinacija iz oblasti oftalmologije

11550 Lazarevac
Dr Đorđa Kovačevića 31
Tel: 065/ 375 75 01


OPTIKA ARGUS

11550 Lazarevac
Dr Đorđa Kovačevića 10
Tel: 064/ 17 57 501
Tel: 011/ 785 71 426

Radno vreme ordinacije  Argus

ponedeljak - petak

od 900 do 1700


Radno vreme Optike Argus 

ponedeljak - petak

od 0800 do 2000

subota

od 0800 do 1400

Zakazivanje pregleda

Zakažite konsultacije. Naši stručnjaci su tu za vas!